Hockey

HockeyStick

Lengte van de hockey stick

Hoelang moet je stick nu precies zijn? We hebben gemerkt dat er veel verhalen de ronde doen over hoe je kunt ‘meten’ of je stick de goede lengte heeft;

  • De stick moet tot je navel komen. Maar dat zou betekenen dat als je door je knieën wilt gaan om te drijven of te flatchen dat je stick in je buik steekt.
  • De stick moet tot de rand van je onderbroek (heup) komen.

Het nadeel van deze methoden is dat je nooit exact weet welke lengte het zou moeten zijn. Het is een lengte advies bij benadering en dus niet geheel betrouwbaar.

Er is wel een manier om altijd de juiste sticklengte te bepalen.

Neem de stick en plaats de top in je oksel.
Houdt de stick langs je been.
Kun je nu met de bovenkant van de krul, de onderkant van je knieschijf ‘optillen’ dan is de lengte prima.
Zit de krul eronder dan is de stick te lang en zeker niet geschikt om mee te spelen.
Zit de krul boven je knie dan ben je de stick ontgroeid. Er mee spelen kan nog wel, maar je zou beter een nieuwe kunnen kopen.
Koop nooit een stick “op de groei”!

Gewicht van je stick

Met een zware stick kun je lekker hard meppen.
Dat is misschien waar, maar samenspelen en technisch goed hockeyen gaat dan mooi wel minder goed. De krul is eigenlijk het belangrijkste voor het gewicht van de stick. Als je in de jeugd speelt ben je nog niet geweldig sterk en kun je wel wat hulp gebruiken bij het goed raken van de bal. Hiervoor is het slim om een stick met een lekkere dikke bolle kant te kopen. Het gewicht zit dan onderin de stick en zo kun je de bal beter raken, zonder vreselijk te moeten hengsten tegen de bal.

Eigenlijk lijkt een juniorstick gewoon op een volwassenenstick.
Hij is alleen wat korter en de steel is dunner omdat de handen van kinderen nu eenmaal wat kleiner zijn en je toch je stick lekker wilt vast pakken. Ga je een nieuwe stick kopen, test dan of de stick lekker vasthoudt met je linkerhand. (Daarmee doe je nog wel eens een eenhandige backhand of pik je de bal onder de neus van de tegenstander weg)

Mijn stick is krom!

Mooi zo! Een stick hoort niet helemaal kaarsrecht te zijn. Als je de stick met de bolle kant boven neerlegt dan moet er een kiertje van 1 à 2 cm onder zitten.

Hout of kunststof?

Bij de F-jeugd voldoet een houten hockeystick prima. Kinderen kunnen er goed techniek mee aanleren (goede balcontrole). Een houten hockeystick is al vanaf Euro 20 te koop. Vanaf de E-jeugd KAN (maar niet MOET) er gespeeld worden met een kunststof stick. Echter, deze sticks worden pas over het algemeen vanaf maat 32 inch geleverd, en zijn dus voor sommige kinderen nog te lang. Let allereerst op de juiste maat; en beslis pas daarna over kunststof of hout. Een kunststof stick is over het algemeen vanaf Euro 40 te koop.

Zie ook onze webshop

Hockeyschoenen
Sprinten, draaien, wenden en keren: hockey is een sport waarbij voeten en gewrichten intensief belast worden. Om de kans op vervelende enkel en knie blessures
Hockey Teamkleding
Hockey Sticks
Hockeystick kopen Wil je een hockeystick kopen maar weet je niet welke stick het beste bij jou past? Sticks kunnen verschillen in stijfheid, kromming, lengte en
Hockey Accessoires
De accessoires binnen de hockey zijn ruim verkrijgbaar bij Topsport Oldenzaal. Gebitbescherming Gezichtsbescherming Grip (Zeem/Leer) Hockeyballen (training, wedstrijd, straat) Tassen Fietsklemmen Haarbandjes Handschoenen (Winter, Semiprotection, Fullprotection) Scheendekkers Bidons (Kratten) Onderhoud voor stick Scheidsrechterkaarten Scheidsrechterfluiten Sokken