Hockey Sticks

Hockeystick kopen
Wil je een hockeystick kopen maar weet je niet welke stick het beste bij jou past? Sticks kunnen verschillen in stijfheid, kromming, lengte en gewicht. Daarom hebben we voor jou de eigenschappen van een hockeystick even goed en duidelijk op een rijtje gezet.

Soorten hockeysticks

 • Soepele sticks
  Met een soepele stick heb je controle over de bal wat zorgt voor een optimaal balgevoel. Door de soepelheid verliest de stick wel zijn slagkracht bij het slaan van de bal. Dit is voor een technische speler geen probleem. Junioren spelen met soepele sticks om de juiste technieken te leren.
 • Stugge sticks
  Een stugge stick heeft minder buigzaamheid wat zorgt voor meer kracht bij het raken van de bal. Dit geeft de bal meer snelheid mee.  Een stugge stick is ideaal als je veel passes geeft.
 • Allround sticks
  Een allround stick is een combinatie van een stugge en een soepele stick. Met een allround stick heb je controle over de bal en een krachtige slag.
 • Keeperssticks
  Een keepersstick heeft een verlengde krul en een extra hobbel. Met dit grote stopoppervlak kan de bal tegen gehouden worden. Keeperssticks zijn daarnaast lichter en dunner dan bovengenoemde sticks, waardoor ze ongeschikt zijn voor veldspelers.

Kromming
De kromming van een hockeystick wordt in millimeters aangegeven. Over het algemeen ligt de kromming tussen de 16 en 25 mm. Hoe krommer de stick, hoe meer snelheid je kunt geven aan je slag. Als je een technische speler bent die vaak een sleeppush hanteert dan is een stick met een maximale kromming ideaal. Voor een beginner is een hockeystick met minimale kromming ideaal, deze ligt meestal tussen de 16 en 22mm. Hierdoor heb je meer slagkracht.

Krul
De krul of haak is het onderste deel van de stick en bestaat in verschillende vormen.

 • Shorti
  De shorti hockeystick biedt de ideale combinatie tussen controle en snelle stickhandeling. Kinderen spelen vaak met een shorti stick.
 • Midi
  De midi hockeystick is geschikt voor spelers die controle over het spel hebben. De aanname van de bal is met een midi stick gemakkelijker.
 • Maxi
  Met een maxi hockeystick is de aanname van de bal nog gemakkelijker dan bij een midi stick. Het gewicht in de haak is zwaarder wat zorgt voor meer slagkracht.
 • Hook
  De hook hockeystick heeft een groter oppervlak en is daardoor flexibel bij het aannemen en passen van de bal. Door de grootte van de krul is deze stick niet ideaal voor het maken van snelle bewegingen.

Lengte hockeystick
Je kiest de lengte van een hockeystick op basis van je lichaamslengte. Een te lange stick kan je techniek hinderen, terwijl een te korte stick nadelig is voor je houding. Een handige tip hierbij is dat de stick niet boven je navel uit mag komen wanneer je rechtop staat. Enkele centimeters onder de navel is geen probleem.

Lichaamslengte                Sticklengte

108-115 cm                        24 inch

115-122 cm                        27 inch

122-127 cm                        29 inch

127-132 cm                        30 inch

132-137 cm                        31 inch

137-142 cm                        32 inch

142-147 cm                        33 inch

147-154 cm                        34 inch

154-162 cm                        35 inch

162 cm +                              36 inch

Gewicht hockeystick
Aanvallers kiezen vaak voor een lichtere stick vanwege de hogere handelingssnelheid terwijl verdedigers een voorkeur hebben voor een zwaardere stick vanwege de extra power die ze daarmee in een lange pass kunnen leggen. Deze keuze wordt uiteindelijk sterk beïnvloed door persoonlijke voorkeuren. De ene speler voelt zich prettiger met een lichte (wendbare) stick, de andere gaat vooral voor slagkracht en kiest dus voor een wat zwaardere stick.

Materiaal hockeystick

 • Houten hockeysticks
  Een houten hockeystick is verstevigd met epoxy, glasfiber, armide of carbon. De stick bestaat uit twee delen, het steelgedeelte oftewel de handle en de haak. Deze twee delen worden verlijmd tot één stick. Het nadeel van hout is dat het veerkrachtig is waardoor een deel van slagkracht verloren gaat. Het voordeel van die veerkracht is de controle over de bal.
 • Kunststof hockeysticks
  De meest verkochte hockeystick is de full composite. Deze stick bestaat vaak uit meerdere soorten kunststof, die ieder over hun eigen eigenschappen beschikken. Zo bevat een soepele stick meer glasfiber, een stijvere stick meer carbon.

  • Glasfiber
   Dit materiaal is ook bekend onder de namen fiberglas of glasvezel. Glasfiber geeft de stick zijn vorm. Het zorgt dan ook voornamelijk voor stevigheid en duurzaamheid.
  • Carbon
   Carbon zorgt voor extra stijfheid. Door deze stijfheid wordt extra slagkracht gecreëerd. Hoe meer carbon, hoe stugger de stick.
  • Kevlar 
   Kevlar zorgt voor extra stijfheid, impactreductie en trillingsdemping. Dit geeft meer controle over de stick.

Nu ook verkrijgbaar in onze webshop

Logo webshop Topsport Oldenzaal

WebShop Topsport Oldenzaal