Handbal

Bij Topsport Oldenzaal kunnen wij u goed adviseren over de juiste schoenen, kleding en protectie materialen. Vanaf dit seizoen zijn wij gestart met het merk Kempa, speciaal gericht op handbal. U kunt bij ons vinden de schoenen en de ballen. Kleding is op aanvraag mogelijk.

Handbal

Om goed te kunnen handballen moet je snel zijn, goed kunnen springen, hard kunnen gooien, sportief zijn en met je teamleden samen spelen.

De spelers
Een handbalteam bestaat uit zeven spelers; zes veldspelers en één keeper. Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen. Bij deze snelle en beweeglijke sport mag (gelukkig) onbeperkt gewisseld worden.

Het veld
Handbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 meter langen 20 meter breed. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan weerszijden een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waar alleen de keeper mag komen. De bedoeling van het spel is simpelweg meer doelpunten scoren dan de tegenstander!

De spelregels
Handbal is een aanvals- en verdedigingsspel. Alle spelers vallen aan en ook alle spelers verdedigen. De overgangen van de aanval naar de verdediging (en andersom) maken van handbal een spectaculaire en aantrekkelijke sport voor spelers en publiek. Dit geldt zeker voor de hele snelle aanvallen, die worden ‘breakouts’ genoemd. Een speler mag met de bal lopen, terwijl hij deze stuit . Zonder te stuiten mag een speler drie passen lopen met de bal en deze niet langer dan drie seconden in zijn handen houden. Een tegenstander mag met het lichaam worden verdedigd, maar niet met handen, voeten, armen of benen. Overtredingen worden bestraft met een vrije worp, een strafworp of een tijdstraf van twee minuten.

De Handbalkeeper
Als handbal op tv te zien is, worden meestal alleen de doelpunten getoond. Het lijkt alsof de keeper volstrekt kansloos is tegen de ballen die met enorme snelheid op hem afgevuurd worden. Toch is dat niet zo. Een keeper stopt zeker veertig tot vijftig procent van de ballen. Behalve een snelle reactie moet een keeper ook veel spelinzicht hebben. De keeper ziet vaak van tevoren waar de volgende bal vandaan gaat komen. Daarop anticipeert hij: hij zorgt dat die hoek vast gedekt is.

Handbalschoenen
Belangrijke eigenschappen van handbalschoenen Stabiliteit. Een stabiele schoen is erg belangrijk tijdens het sporten. Stabiele indoorschoenen kunnen dan ook een vervelende blessure voorkomen. De volgende eigenschappen typeren een
Handbal Teamkleding
Handballen
Topsport Oldenzaal heeft standaard de merken Select en Kempa op voorraad.