Topsport Oldenzaal gaat stoppen per 1 juli 2019

Topsport Oldenzaal gaat stoppen!

Bart en Nicole Coopman sluiten de deuren van Topsport Oldenzaal.
Bart en Nicole Coopman sluiten de deuren van Topsport Oldenzaal.
© Stephan Scheper

Topsport Oldenzaal sluit deuren

OLDENZAAL – Met de sluiting van Topsport Oldenzaal raakt de stad komende zomer haar enige sportzaak kwijt.

Het ondernemersechtpaar Bart en Nicole Coopman begint woensdag 27 maart met de opheffingsuitverkoop in hun winkel aan de Deurningerstraat 39.

Terwijl de winkel boven klaar wordt gemaakt voor de opheffingsuitverkoop vertellen Bart en Nicole Coopman in de kelder waarom ze ermee stoppen. Een besluit dat het gevolg is van teruglopende omzetten en de toename van de verkoop via andere. „Natuurlijk neemt de verkoop via internet toe”, erkent Coopman, die ook voorzitter van StadsNoabers is en bestuurder van de Boeskool is Lös. „Maar het is niet alleen het onlineverhaal.” Hij wijst op de verkoop van sportartikelen in bijvoorbeeld supermarkten (‘Nikes bij Albert Heijn’), en via grote ketens als Scapino en Decathlon, een internationale sportwinkel die een vestiging heeft in Enschede. „Hun omzet moet ook ergens vandaan komen”, weet de Hengelose ondernemer.

Naast die zogeheten branchevervaging hebben de ondernemers te maken met kleiner wordende marges en leveranciers die steeds hogere eisen stellen. Wat ook meespeelt, is dat veel verenigingen hun teamkleding rechtstreeks bestellen bij bedrijven voor wie de verkoop van sportkleding niet de kernactiviteit is. In mei zit Topsport tien jaar aan de Deurningerstraat, daarvoor zat de winkel ook al vijf jaar aan de Bisschopstraat. „Dit was het pand waar we graag naartoe wilden. Op een zichtlocatie en aan de rand van het centrum. Gemakkelijk voor onze ski-klanten en de tennissers die even snel langs willen komen”, zegt Nicole.

Vijfhoek

Twee jaar geleden werd het echtpaar gevraagd om naar winkelcentrum In den Vijfhoek te verhuizen. Een verzoek waarop ze niet ingingen. Niet alleen omdat de huur er hoger zou zijn, maar ook vanwege de bereikbaarheid en de onzekerheid over de oplevering van de vernieuwde Vijfhoek. Nicole Coopman: „Je moet altijd naar de toekomst kijken. Is er over tien à vijftien jaar nog sprake van voldoende marktaandeel?” Haar man vult aan: „Ondernemen is ook hele moeilijke beslissingen durven nemen,  over zaken die je echt aan het hart gaan. Het gevaar is dat je te lang doorgaat, omdat je denkt dat het wel beter gaat worden. Deze regio heeft economisch veel klappen te verwerken gehad. De recessie is goed merkbaar in de detailhandel. Verkoop je luxeartikelen, zoals wij dat toch ook doen, dan merk je als eerste dat het slechter gaat en als laatste dat het weer aantrekt.”

Hoe hun toekomst er straks uit gaat zien, kunnen beiden nog niet zeggen: „Eerst dit maar eens goed afronden. Daarna kijken we naar de volgende stap. We hebben Oldenzaal leren waarderen als een mooie stad met potenties. Maar Oldenzaal moet wel goed nadenken welke kant het uitgaat. Beleving is misschien nog belangrijker dan het product. Straks zijn wel alle sportzaken in Oldenzaal verdwenen. Schijnbaar is er geen behoefte aan een multifunctionele sportwinkel.”