Wandelschoenen

Welke wandelschoenen passen het beste bij jou?

Wandelen is één van de meest beoefende sporten in Nederland. Wandelen kent vele vormen; van een incidentele wandeling in park of bos tot complete meerdaagse huttentochten in de bergen. Nederland kent een groot aantal georganiseerde wandeltochten, waaronder de Nijmeegse Vierdaagse.

De laatste jaren is wandelen steeds populairder geworden en een goede manier om fit en in beweging te blijven.

Afhankelijk van de omstandigheden en de belasting krijgen je voeten aardig wat te verduren.Om blessures te voorkomen, moet een wandelschoen voldoende steun, stabiliteit en demping bieden. Juist daarom is het van groot belang om je schoenen goed af te stemmen op het gebruik. Een wandeling door bergachtig gebied met een zware rugzak vraagt om extra stabiliteit, terwijl bij een lange wandeling op verharde wegen extra demping nodig is. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om de hoogte van de schacht, de stijfheid van de zool en de demping van de tussenzool af te stemmen op individuele wensen.

Beschermen tegen invloeden van buitenaf

Wandelschoenen moeten bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf. Een goede stootrand beschermt je tegen het stoten aan een steen of boomstronk. En een goede waterdichte schoen zorgt er voor dat je geen natte voeten krijgt bij het lopen door regen of nat gras.

Veiligheid

Een wandelschoen moet voldoende grip bieden onder alle omstandigheden. Het juiste profiel en rubbersamenstelling van de buitenzool moeten er voor zorgen dat je niet weg- of uitglijdt.

De belangrijkste onderdelen van een wandelschoen:

– Bovenwerk
– Voering
– Tussenzool
– Buitenzool

Bovenwerk

Het bovenwerk van een schoen is vooral bedoeld voor steun en bescherming. Voor het bovenwerk van een wandelschoen worden verschillende materialen gebruikt. De meest voorkomende materialen zijn:

– Leer
– Mesh nylon
– Cordura

Het meest gebruikte materiaal in wandelschoenen is leer. De belangrijkste voordelen van leer zijn:

– Vormt zich perfect naar de voet
– Neemt transpiratievocht op
– Comfortabel
– Sterk

Het leer dat aan de buitenzijde van de schoen wordt gebruikt, is meestal geïmpregneerd en daardoor beter waterafstotend. Bij de betere schoenen is het leer zo goed bewerkt dat het nagenoeg waterdicht is. Overigens is de schoen vanwege de stiksels nog niet helemaal waterdicht. Leer  wordt ook vaak gebruikt in combinatie met andere materialen als mesh nylon en cordura.
Mesh Nylon

Mesh Nylon is een synthetisch materiaal met een zeer open structuur. Voordelen: zeer licht, sterk en goed ventilerend. Nadelen: minder vormvast, neemt geen vocht op.

Cordura

Cordura is ook een nylon, maar is veel steviger en daardoor sterker. Voordelen: licht, sterk en goed ventilerend. Nadelen: neemt geen vocht op.

Voering

Voor de voering van een wandelschoen gebruikt men verschillende materialen.
Vaak is dit leer, omdat het comfortabel aanvoelt en vocht goed opneemt. Een leren voering droogt wel langzaam, vooral bij meerdaagse tochten is dit een nadeel.  Als alternatief worden synthetische materialen gebruikt. Een veel gebruikte voering is Cambrelle, een synthetisch materiaal, dat zeer goed vocht opneemt maar ook snel droogt.

Waterdichtheid

Om een schoen volledig waterdicht te maken worden vaak waterdichte, ademende voeringen gebruikt. De bekendste en beste oplossing is Gore Tex.  Gore Tex wordt ook vaak in volledig leren schoenen verwerkt. Hierbij wordt Gore Tex als laminaat tussen het buitenmateriaal en de voering verwerkt.  Vele merken gebruiken ook hun eigen waterdichte en ventilerende materialen.

Tussenzool 

De tussenzool is een van de belangrijkste onderdelen van een wandelschoen. Deze zorgt namelijk voor de stabiliteit en torsiestijfheid van een schoen. Afhankelijk van de gebruikte constructie en de gebruikte materialen is een schoen stugger of soepeler. Om er voor te zorgen dat een schoen niet buigt onder de midvoet, een voet heeft daar juist extra ondersteuning nodig, wordt meestal een cambreur – een stugge metalen of kunststof plaat – in de tussenzool verwerkt. Ook  extra dempingssysteem is mogelijk. Dit wordt vooral toegepast bij A en AB schoenen.
Buitenzool

De buitenzool heeft een aantal belangrijke functies:

-Slijtvastheid
-Grip

De meeste buitenzolen van wandelschoenen zijn gemaakt van rubber. De samenstelling van het rubber bepaalt in grote mate de slijtvastheid. In veel schoenen worden buitenzolen van het merk Vibram gebruikt, waarbij met name de Vibram Yellow Point bekend staat om zijn slijtvastheid. Bepalend voor de mate van grip zijn het profiel en de samenstelling van het rubber.
Categorie-indeling
Wandelschoenen zijn ingedeeld in verschillende categoriën om zo aan te geven voor welke omstandigheden een schoen geschikt is:

A-schoenen
B-schoenen
C-schoenen

A-schoenen
Soepele, lichte, lage of halfhoge wandelschoenen voor gebruik op vlakke verharde wegen of verharde paden.

B-schoenen
Half hoge tot hoge wandelschoen die geschikt zijn voor wandelingen in heuvelachtig en bergachtig terrein. De zool van een B schoen is aanmerkelijk stugger dan die van een A schoen om voldoende stabiliteit te geven.

C en D Schoenen
Zeer stugge, torsiestijve hoge schoen, die geschikt is voor het hooggebergte en voor tochten met zware bepakking. De zolen van een C en D schoen zijn nauwelijks te buigen, waardoor ze ook geschikt zijn voor het gebruik van stijgijzers.

Ook tussenvormen (bijv. A/B en B/C ) komen voor.

Aankoop- en gebruikstips voor wandelschoenen
De juiste maat is zeker voor wandelschoenen erg belangrijk. Zorg ervoor dat de schoen in de breedte perfect aansluit en dat je in de lengte voldoende ruimte over hebt. Ook in de hiel moet de schoen perfect aansluiten,  zodat de hak absoluut niet in je schoen slipt.

Onderhoud van de schoenen

Schoonmaken

Maak je schoenen goed schoon. Borstel na gebruik modder en zand van je schoenen. Dit kan indien nodig met water.

Drogen

Droog een schoen nooit bij een verwarmingsbron! Als ze echt nat zijn, haal je de inlegzolen eruit, vul je de schoenen met kranten en laat je ze zo op natuurlijke wijze drogen.

Invetten

Om te voorkomen dat leren schoenen uitdrogen, moet je ze regelmatig invetten. Maar let op: smeer niet te vaak en niet te veel. Een leren schoen moet ademen. Wanneer je een schoen te dik invet, smeer je de poriën dicht, waardoor het leer kan verstikken en op termijn zelfs kan gaan rotten.

Nubuck
Veel mensen kopen nubuck schoenen, omdat het een mooie ”vleug” heeft . Als je nubuck invet, verdwijnt deze vleug en krijg je een glad leren schoen. Als je dat niet wil, moet je een spray gebruiken. Zo onderhoud je je schoenen en blijft de specifieke uitstraling van nubuck behouden.

Logo webshop Topsport Oldenzaal

WebShop Topsport Oldenzaal