Tennisballen

De belangrijkste attributen die je nodig hebt om te tennissen zijn een tennisracket en tennisballen. Tennisrackets zijn er in allerlei soorten en maten, maar geldt dat ook voor tennisballen? Ze zijn meestal geel, en er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Maar zijn al die tennisballen nu eigenlijk hetzelfde?

Voor de afmetingen van een tennisbal zijn door de ITF (International Tennis Federation) regels vastgesteld. Een tennisbal moet tussen de 6,54 en 6,86 cm groot zijn en tussen de 56 en 59,4 gram wegen. Daarnaast moet de stuithoogte van de bal, als de bal op zo’n 2,5 meter hoogte losgelaten wordt boven een betonnen ondergrond, tussen de 135 en 147 cm zijn.

Tennisballen worden gemaakt door twee rubberen helften aan elkaar te lijmen. Vervolgens gaat er vilt omheen, waardoor de buitenkant ‘harig’ wordt. Deze harige buitenkant zorgt ervoor dat de bal meer weerstand ondervindt van de lucht, en dus net wat minder hard gaat. Daarnaast maken de haren de bal ruw, waardoor de tennisser effect aan de bal kan geven. Het vilt is meestal helder geel, omdat die kleur goed zichtbaar is voor zowel de tennisser als het publiek.

Wat voor een wezenlijk verschil in tennisballen zorgt, is of ze gasgevuld of drukloos zijn. De keuze voor een bepaald soort bal hangt af van verschillende factoren, zoals de baansoort en de weersomstandigheden. Maar uiteraard kan ook je persoonlijke voorkeur de doorslag geven om te kiezen voor een bepaalde balsoort.

Drukloze tennisballen

Drukloze tennisballen hoeven niet luchtdicht afgesloten te worden, en ze worden niet zacht. Meestal gaan deze ballen langer mee dan gasgevulde ballen; je kunt er zelfs nog mee doorspelen als er een klein gaatje in zou zitten.

Drukloze tennisballen zijn vaak stugger en ze stuiten minder hoog dan gasgevulde ballen. Daar staat tegenover dat ze na verloop van tijd geen stuithoogte verliezen. Ze gaan eerder hoger stuiten naarmate ze kaler worden, en de snelheid van de bal neemt dan ook toe. Te kale drukloze ballen spelen niet goed meer, en deze zul je dan dus ook moeten vervangen

Gasgevulde tennisballen

Bij gasgevulde ballen wordt er net voordat de twee rubberen helften aan elkaar gelijmd worden, een klein bolletje in de bal gedaan wat zich omzet in een gas. Hierdoor ontstaat er druk in de bal. Gasgevulde ballen lopen altijd langzaam leeg omdat ze nooit helemaal luchtdicht zijn. Ze worden dan ook altijd onder druk (in een afgesloten blik) verpakt, zodat ze niet leeglopen voordat ze gebruikt worden. Als de ballen op den duur zacht worden, stuiten ze minder hoog op en spelen ze niet meer zo fijn. Nieuwe ballen zijn dan wenselijk.

Stage tennisballen

Voor beginnende tennissers is best moeilijk om een tennisbal heen en weer te slaan en in

het spel te houden, hiervoor zijn de zogenaamde ‘stages’ ballen ontwikkeld. Dit zijn zachtere, langzamere ballen met minder stuit, waarmee kinderen en

beginnende tennissers al vanaf het allereerste begin meer en langere rally’s kunnen spelen.

Dit biedt hen de mogelijkheid om sneller goed te leren slaan en de techniek aan te leren, met uiteraard meer plezier

Logo webshop Topsport Oldenzaal

Tennisballen Aanbieding
Aanbieding Dunlop: Gasgevulde tennisballen 3 Tin model Dunlop Match Normaal € 7,99 per tin (3 tennisballen) NU 3 halen = 2 betalen voor de aktie geldt op=op   Verkrijgbaar in onze winkel