Tennisschoenen

Waaraan moet een tennisschoen voldoen

Een verstandige tennisser draagt schoenen die geschikt zijn voor de baansoort waarop hij tennist. Op een stroeve baan (zoals een indoortapijtbaan) zijn dat schoenen met slijtzolen zonder profiel en op een baan waar je beter kunt glijden (zoals gravel), is meer profiel gewenst.

  • tapijt: gladde slijtzool zonder profiel;
  • hardcourt, gravel en (kunst)grast: slijtzool met een combinatie van een noppenprofiel en een visgraatprofiel (bij regenachtig weer zijn schoenen nodig met een goede waterabsorberende slijtzool om uitglijden te voorkomen).

Hoe meer profiel een zool heeft, hoe stroever de schoen. Een zool met een visgraatmotief of nopjes geeft dus meer grip dan een gladde zool.

Goede tennisschoenen geven de voeten stabiliteit en voorkomen dat de voeten teveel naar binnen kantelen (pronatie) of naar buiten kantelen (supinatie). Dat is belangrijk om enkelletsel te voorkomen. Tennisschoenen kunnen stabiliteit ontlenen aan de hielkap, het bovenwerk, het vetersysteem en de hoogte.

De schokabsorberende eigenschappen van tennisschoenen zijn heel belangrijk. Hoe beter de schoenen de schokken bij het landen op de voeten kan opvangen, hoe kleiner het risico op blessures.

Vooral op harde baansoorten als hardcourt en tapijt verdient het schokabsorberende vermogen de aandacht. Wees je ervan bewust dat de tussenzool erop berekend moet zijn om overal onder je voeten grote schokken te kunnen opvangen; of je nu landt op de hielen, de bal of de binnen- of buitenkant van de voeten. Een goede tussenzool biedt voldoende schokdemping en gaat lang mee.

Een goede pasvorm is belangrijk vanwege het comfort en om te voorkomen dat de voeten in de schoenen bekneld raken of juist gaan schuiven. Als je voeten gaan schuiven, kan dat  tot blaren leiden.

Tennisschoenen mogen niet te stug, maar ook niet te soepel zijn. Te soepele schoenen kunnen pijn veroorzaken aan de wreef. Te stugge schoenen kunnen klachten geven aan tenen, enkels en knieën

Voor een uitgebreid assortiment verwijzen wij u naar onze winkel of onze webshop.

Logo webshop Topsport Oldenzaal

WebShop Topsport Oldenzaal