Keepershandschoenen

Als voetbalspeciaal zaak biedt Topsport Oldenzaal u een ruim assortiment aan in keepershandschoenen en keeperskleding voor kinderen en volwassenen.

Wij hebben een groot aanbod in de merken Adidas, Stanno en Uhlsport. Waar moet je zoal op letten;

  • Een keeperhandschoen wordt samengesteld uit meer dan 15 verschillende delen, waarvan de foamlaag aan de binnenkant de belangrijkste is. Zachte foam heeft de beste grip, maar slijt het snelst.
  • De (pas) vorm van de handschoen hangt sterk af van de persoonlijke voorkeur van de keeper. Bij de meeste modellen staan de vingers als in de zogenaamde ‘komvorm’. Deze vorm ondersteunt de anatomische vingerstand op het moment van vangen.
  • De uitstraling van de handschoen: de uitstraling hangt vooral af van de kleur van de handschoen en de combinatie met de kleding van de keeper. Wanneer de handschoen een witte basis heeft, lijken de handen van de keeper groter. 
  • Koop de handschoenen nooit te klein. Het materiaal gaat iets krimpen wanneer het nat geworden is. Bovendien is bij een krappe handschoen de druk op de naden groot waardoor de kans op scheuren ontstaat. Bij een krappe handschoen zal ook de dempende werking van de foamlaag verminderen, omdat de foamlaag als het ware strak getrokken wordt.

2. Gebruik en onderhoud van handschoenen

  • Houdt de foamlaag altijd vochtig! De latex waaruit foam wordt gemaakt, is een natuurproduct. Zolang de handschoenen niet worden gebruikt kun je ze jaren in de kast laten liggen. Wanneer de handschoenen echter eenmaal gebruikt zijn, gaat het materiaal ‘werken’, waardoor je de handschoenen vanaf dat moment  vochtig moet houden. Met name in de periode tussen de twee seizoenen moet je dit in de gaten houden. Je loopt het risico dat anders de foamlaag uitdroogt en de handschoenen onbruikbaar worden. Handschoenen die vochtig zijn zullen minder snel slijten. Bovendien is de grip van de vochtige handschoen beter. Bevochtig de handschoenen daarom voor de wedstrijd (en desnoods tijdens de rust) met water. Tijdens de wedstrijd kun je dan met een drinkfles of door simpel in je handschoen te spugen de foamlaag vochtig houden.
  • Was de handschoenen direct na de training of na de wedstrijd. Spoel de handschoenen uit met lauwwarm water. Zand- en grasresten verdwijnen dan op eenvoudige wijze uit de handschoen. Wanneer je dit pas later, na enkele dagen doet, zit het vuil al in de handschoen en kost het verwijderen veel meer moeite. Eenmaal thuis, spoel dan de handschoenen direct uit met lauwwarm water met daarin opgelost een klein beetje handwasmiddel. Trek daarbij de handschoen aan en wrijf met de andere hand over de handschoen. Uiteraard geen borstel gebruiken omdat dan de foam wordt beschadigd. Spoel daarna de handschoen goed na zodat de zeepresten verdwijnen. Leg vervolgens de handschoenen te drogen in een ruimte die op kamertemperatuur is. Leg de handschoenen niet bij de verwarming of in de zon: de foam droogt hierdoor uit. Wanneer de handschoenen zijn opgedroogd stop ze dan met de ruggen tegen elkaar in de handschoenentas, zodat de foamlagen niet aan elkaar kunnen plakken!
  • Speel nooit meteen een wedstrijd met een nieuw paar handschoenen. Vanuit de fabriek wordt de foamlaag van een handschoen beschermd, zodat het latex niet gaat werken. Deze beschermlaag beïnvloedt de grip van de handschoen negatief. Train daarom altijd eerst met een nieuw paar voordat je er wedstrijden mee speelt.
  • De foamlaag behoudt zijn grip totdat 50 procent hiervan afgesleten is. Zoals gezegd slijt de foam van een tophandschoen nogal snel. Niet door het vangen van ballen, maar vooral van het schuren van de hand over de grond. Hierdoor zullen op de meeste handschoenen vrij snel slijtplekken ontstaan. de grip van de handschoen zal hierdoor nauwelijks slechter worden. Pas wanneer meer dan 50 procent van de foam is verdwenen, zul je dit gaan merken.
  • Zorg dat je altijd een reservepaar handschoenen bij je hebt. Als reservepaar kun je oude  ‘wedstrijdhandschoenen’ gebruiken.