Voetscanning

Voettypes.
In grote lijnen wordt aangegeven aan welke eisen schoenen bij de diversen voettypes moeten voldoen.Omdat het voettype van ieder persoon verschillend is, is het van belang om te weten wat voor voettype men heeft.

Normale voet. :
Er is een normaal gewelfde voet die zorgt draagt voor voldoende schokdemping en stabiliteit in zowel de voorvoet, middenvoet en achtervoet. (Fig. 1 en 2 )
Platvoet.
Hierbij is het hielbeen naar voren gekanteld en is de middenvoet doorgezakt. Dit voettype heeft geen specifieke ondersteuning nodig. (Fig. 3).
Knikvoet.
Bij dit voettype staat het hielbeen naar binnen gekan teld. Hier is niet alleen een goede omsluiting van het hielbeen noodzakelijk maar tevens een brede hielstand van de achterzijde van de schoen. In de meeste gevallen heeft de hardloopschoen aan de bin nenzijde meer steun nodig om het verder naar binnen kan telen van het hielbeen te voorkomen (antipronatie steun) (Fig. 4).

Knikplatvoet.
Het hielbeen staat naar voren en naar binnen gekanteld en de middenvoet is doorgezakt. Bij dit voettype moet een combinatie worden gezocht van een schoen met steun in de middenvoet en de achtervoet om zowel het naar binnen kantelen van de middenvoet als het hielbeen te verminderen. (Fig. 5).
Holvoet.
Hierbij heeft zowel het hielbeen als de middenvoet een steile stand waardoor de karakteristieke hoge wreef aanwezig is. Dit voettype heeft weinig schokdempende eigenschappen, hierdoor is het van groot belang dat de hardloopschoen vol doende schokdemping geeft. Om in dit geval tot een goede keuze te komen is het mn. van belang de hardheid van de tussen zool te relateren aan de gewichtsklasse van de sporter. (Fig. 6).
Spreidvoet.
De voorvoet is doorgezakt, hierdoor ontstaat een brede voor voet. De pasvorm is hierbij van groot belang, mn. om een slapende of tintelende voorvoet te vermijden. Het bovenmateriaal mag niet te strak om de voorvoet sluiten. Een voorvoet steun is in sommige gevallen noodzakelijk. (Fig.7).