Slijpen Ski en Snowboard

ONDERHOUD EN REPARATIE

Het is een veelvoorkomend scenario bij vertrekkende wintersporters; de ski’s verhuizen linea recta vanuit de berging naar de dakkoffer en vervolgens gaat het gas erop voor de rit naar de Alpen. Eenmaal daar aangekomen gaat het skiën niet bepaald soepel. De grip van de vorige skivakantie zit er op een of andere manier niet meer in. En als de piste na een diepe kuil weer omhoog gaat, haal je de top van de bult niet eens meer. Vorig jaar nog wel, hoe kan dat? Het antwoord: je hebt verzuimd je ski’s een goede onderhoudsbeurt te geven.

Skidagen verprutsen omdat je ski’s niet in goede conditie zijn is natuurlijk zonde. Want hoe je het ook wendt of keert, een weekje sneeuwpret is toch al niet goedkoop. Bijtijds je materiaal laten onderhouden is dus de moeite waard. Hoewel je materiaal er op het oog nog goed uit kan zien, is het toch belangrijk om je ski’s goed te laten onderhouden. Goed geprepareerde ski’s en boards sturen en rutschen makkelijker en glijden sneller. Dat is niet alleen van belang als je graag het gas erop houdt; een gladde, goed draaiende ski geeft ook minder kans op blessures. Ook goed getunede staalkanten zijn belangrijk voor veiligheid en comfort. Vers geslepen kanten bijvoorbeeld bieden meer grip en zekerheid op harde, ijzige pistes. Daarnaast verlengt regelmatig en vakkundig uitgevoerd onderhoud de levensduur van je materiaal.

De grote beurt

Maar hoe bepaal je nu of je ski’s aan een onderhoudsbeurt toe zijn? Dat is zelf vaak lastig te bepalen, want vaak voel je pas ná de beurt dat het broodnodig was. Wel kun je het meestal goed voelen wanneer er bramen op de staalkanten zitten of wanneer je belag, de onderkant van je ski, beschadigd is. Je merkt dan dat je blijft haken tijdens het skiën, de ski’s onstabiel aanvoelen of grip verliezen op harde sneeuw. Ook zul je het duidelijk voelen wanneer de kunststof glijlaag te lang niet gewaxt is en door uitdroging oxideert. Dan blijf je letterlijk aan de sneeuw plakken en is het hoog tijd voor de grote beurt.

Een onderhoudsbeurt bestaat normaal gesproken uit een aantal punten. Eerst wordt het belag ontdaan van viezigheid en oude waxresten en worden de staalkanten voorgeslepen. Mocht je met je belag een steen geraakt hebben, dan wordt de beschadiging opgevuld en goed afgevlakt. Daarna wordt, afhankelijk van je skikunnen en de weersomstandigheden, een structuur in het belag geslepen.

Dan is het tijd voor de radiaaltuning, waarbij je kanten worden getuned aan de hand van de radius van je ski. Hierdoor worden zowel grip als wendbaarheid geoptimaliseerd; een uiterst secuur werkje! Tenslotte wordt de ski van een nieuwe waxlaag voorzien en wordt de binding opnieuw afgesteld.

Als je verstandig bent dan laat je je ski’s tenminste voor (af beter nog: ná) elke vakantie checken door De Wintersportspecialist. Dan weet je zeker dat je materiaal klaar is voor actie als je op vakantie gaat en voorkom je dat je belag uitdroogt terwijl het in de berging staat. Afhankelijk van de sneeuwomstandigheden kun je je materiaal tijdens de week nog één of meerdere keren laten waxen en/of slijpen.

ZEER PROFESSIONELE ONDERHOUD MACHINES

Maak daarom gebruik van onze Ski Service mogelijkheden. Ons servicestation met  moderne Wintersteiger slijpmachines en afstel machines bevindt zich in hetzelfde gebouw als onze winkel. Omdat wij het niet uitbesteden aan derden,  betekent dat u ook voor het onderhoud van uw materiaal snel en gemakkelijk bij ons terecht kunt.

Wij bieden u verschillende service mogelijkheden

  • BASIS SERVICE; kantenslijpen, belag slijpen, waxen, schoonmaken
  • TOP SERVICE; kantenslijpen, belag slijpen, kleine belagreparaties, belagslijpen,  waxen, schoonmaken
  • VIP SERVICE; kantenslijpen, belagslijpen, grote belagreparatie, belagslijpen, waxen, schoonmaken
  • AFSTEL SERVICE; afstellen middels geijkte afstelmachines van skibindingen.
  • WAX SERVICE; het waxen van ski of snowboard
Slijpen van je ski of snowboard
Prijzen SKI SNOWBOARD
Kleine beurt  €   24,50  €      34,50
Grote beurt  €   34,50  €      44,50
Waxen  €   10,00  €      12,50
Afstellen  €   15,00              –
Montage binding  €   27,50  €      20,00
Kleine beurt + afstellen  €   34,50              –
Grote beurt + afstellen  €   44,50              –
Belag reparaties v.a  €    7,50 v.a  €        7,50
Skischoen uitdeuken  €   25,00  1 schoen
 €   40,00  1 paar
onderhoud terwijl u wacht  €   15,00  extra
(dit is alléén mogelijk in onderling overleg)
Snowboard 5 euro goedkoper indien het wordt aangeleverd zonder binding

Onderhoud zelf verrichten

ski onderhoud

Voor handige mensen is veel zelfs te doen, maar daarvoor heeft u wel verschillende artikelen nodig.

Bij Topsport Oldenzaal kunnen wij u dat precies uitleggen.