Skibrillen

Skibrillen

Wij hebben de merken  Uvex, Sinner en Brunotti

Dat je in de bergen een zonnebril nodig hebt om je ogen te beschermen weet iedereen. Maar niet elke zonnebril is zomaar geschikt om mee te skiën. Waar moet je opletten bij de aanschaf van een zonnebril of skibril?

Beschermingsfactoren
Zonnebrillen worden in 4 verschillende beschermingsfactoren aangeboden. Van 1 tot 4. Alle goede zonnebrillen weren UV licht voor 100%, zelfs de factor 1 biedt ook bescherming tegen UV. Maar de enorme hoeveelheid licht in de bergen is door het licht gekleurde glas nog steeds schadelijk en zeer vermoeiend voor ogen bij het gebruik van een factor 1. Factor 4 daarentegen filtert heel veel licht, deze brillen zijn alleen geschikt voor extreem zonnige dagen. Factor 2/3 (gespiegeld glas) geeft voldoende zicht, het gespiegelde glas weert de lastige en schadelijke lichtinval. Let op, met een factor 4 bril is het verboden om aan het normale verkeer deel te nemen.

Voor het skiën
Een zonnebril voor het skiën heeft andere eisen dan een ‘terras-zonnebril’. Ten eerste moet de bril de ogen beschermen tegen wind en koude (zie hieronder: zonnebril versus skibril). Tevens moet de bril goed afsluiten zodat het schadelijke zonlicht niet onder het montuur door in de ogen van de skiër straalt Vervolgens moet de bril een goed contrast geven en in snel veranderende lichtsituaties een duidelijk beeld geven. Denk aan, het skiën als schaduw en licht elkaar snel afwisselt.

Skibril versus zonnebril
Qua bescherming tegen UV maakt het verschil tussen een skibril en een zonnebril weinig uit. Het enige verschil is dat met een skibril geen licht onder het montuur kan komen. Verder heeft de skibril de volgende voordelen. Ten eerste is het gezicht volledig beschermt tegen koude en wind. Dit is vooral voor skiërs die graag snel skiën een groot voordeel. Tranende ogen zijn verleden tijd. Verder heb je met een skibril een veel ruimer blikveld omdat het montuur niet voor je ogen zit. Hiernaast is een skibril ook veel prettiger te dragen bij het gebruik van een helm. Voor de off-piste skiërs en echte poederjunks is de keus natuurlijk ook simpel: een skibril houdt je ogen sneeuw- en ijsvrij.
Waar op letten bij de aanschaf?
Als je van plan bent een skibril te kopen, let er dan bij de aanschaf op dat de skibril een dubbele lens heeft. Dit voorkomt condens in de bril. De bril moet goed zitten, een ruim blikveld bieden en een afdoende beschermingsfactor bieden. Een hoge kwaliteit spiegelend glas is erg prettig.

Kleur glas
Skibrillen zijn in veel verschillende kleuren te krijgen. Als je voor een spiegelend glas kiest kun je voor een vrij lichte kleur kiezen. Deze geeft zodoende een enorm contrast. Geel en oranje werken op de sneeuw heel goed, zeker in snel wisselende omstandigheden.

Brildragers
Als brildrager heb ik een skibril waar een speciaal brilletje ingezet kan worden. Daardoor kan ik door mijn glazen, op sterkte, kijken. Dit systeem wordt op de markt gebracht door sportbrillenfabrikant Adidas. Een uitkomst voor de brildragers.

Nog wat tips
Mocht er na een val sneeuw in je skibril zijn gekomen, klop dit dan uit de bril , en raak in geen geval de binnenlens aan. Dit om krassen te voorkomen, maar vooral om de speciale coatings niet te beschadigen.