Wasvoorschriften zwemkleding

Een groot deel van de collecties is vervaadigd uit een elastisch, sterk en comfortabel materiaal dat deels bestaat uit lycra. Lycra is het materiaal dat voor de perfecte pasvorm zorgt door de enorme elasticiteit van de vezel. Lycra is niet bestand tegen de constante inwerking van schadelijke stoffen en die zijn er genoeg! Zonnebrandcreme, shampoo, transpiratie en waterzuiveringsmiddelen als chloor. Het goed uitspoelen van de badkleding DIREKT na het zwemmen is dan ook de eerste vereiste om snelle slijtage te voorkomen. Echter, voor sommige schadelijke stoffen is dit niet voldoende. Daarom is het noodzakelijk dat de badkleding uitgewassen wordt met de fijne was in de wasmachine met een fijnwasmiddel. (zonder bleekmiddel)

Het nat opbergen van de badkleding is een ideaal klimaat voor de groei van micro-organismen die het materiaal aantasten. Kledingstukken waar elastane in verwerkt is, drogen zeer snel. Het beste is om de badkleding in de open lucht en in de schaduw te laten drogen. Zon en verwarming maken het elastane zwakker. De wasdroger is absoluut een taboe.

Een badpak 1 of meer maten te klein kopen gebeurd heel vaak. Is heel onverstandig! Het zit niet lekker en het voordurend uitrekken van het materiaal veroorzaakt snellere slijtage. Een badpak te groot kopen kan ook niet, aangezien het in het water iets ruimer wordt.

Door de geweldige groei van luxe zwembaden met prachtige attracties, zoals glijbanen, ontstaan er soms klachten aan badkleding. Door de snelheid kan er namelijk een verbrandingsproces van de vezel ontstaan. Zwakke plekken en/of gaten zijn hiervan het gevolg. Deze klachten komen nooit voor vergoeding in aanmerking.

Door schuren langs of zitten op ruwe oppervlakten, zoals betonvloeren, tegelwanden en andere ruwe materialen, kunnen ophaaltjes aan de badkleding ontstaan. Ook bubbelbaden en knuffelmuren veroorzaken deze klachten. Door de roterende werking van het water wordt men heen en weer bewogen, waardoor een schurende werking langs de oppervlakten ontstaat.

Ook extreme situaties, zoals het zoutgehalte in zee, zonnestralen of scherpe wasmiddelen kunnen de kleurintensiteit verminderen. Ondanks de kleurechtheid is het niet uitgesloten dat bij neon kleuren verkleuring optreedt. Witte en zilverkleurige badkleding vergelen door ijzerhoudend water, chloor en zout water. Hoge concentraties verkleuren op den duur het elastane en de katoenvezels. De levensduur van elastische badkleding is niet oneindig.

In het kort nog even de belangrijkste tips:

  • Na elk gebruik goed uitspoelen en/of uitwassen met een fijnwasmiddel zonder bleek in lauw water.
  • NOOIT nat of vochtig opbergen.
  • De juiste maat kopen.
  • Pas op voor gebruik van glijbanen en andere attracties.
  • Vermijdt contact met ruwe oppervlakten.